Steak - kaj je to?


Beseda steak v Angleščini pomeni zrezek, čeprav, če rečemo da smo jedli steak s tem ne mislimo kar enega zrezka, ampak točno določeno vrsto premium govejega mesa. Stejku da dodatno žlahtnost zorjenje. Poznamo suho in mokro zorjenje. Suho-zorjeno meso je dražje od mokro zorjenega mesa, saj je suho zorjenje tudi zelo bolj dolgotrajen in drag proces. 

Poznamo več vrst stejkov, med njimi tudi:
  • Rib-eye steak
  • T-bone steak
  • Tomahawk steak
  • Rump steak ali ramstek
  • Roast beef
  • Tri-tip steak
  • Striploin steak
  • Flank steak
  • Hanger steak



Pri steakih velja pravilo, da jih ne prepečemo. Priporočena je peka na medium ali medium rare (več o tem v prejšnjem članku).
Pomembno je tudi, da steak vsaj 1 uro temperiramo. Ko pripravljamo steak, vseeno ali na ponvi ali žaru, moramo ponev oz. žar zagreti na zelo visoko temperaturo, steak mora biti suh, saj se drugače kuha. Je steak z ene strani lepo zapečen, ga obrnemo. Pri pripravi steaka moramo uporabljatio termometer, ter z njim odčitavati središčno temperaturo. Ko dosežemo želeno temperaturo, mora steak še malo odležati (do 500 gramski kos vsaj 5 minut; več kot 500 g pa vsaj 10 do 15 minut). Steak na koncu pred postrežbo še solimo in poporamo. Steaka ne rabimo posebej začinit, saj je že sam polnega okusa, dovolj je le, da ga pred peko namažemo z olivnim oljem.


Več o peki steakov na teh YT kanalih:

Komentarji

Morda bi vas zanimalo