Atlantida?

 Verjetno vsi vemo, vsaj približno, kaj je oz. kaj bi naj bilo legendarno mesto Atlantida. O njem je prvi pisal grški filozof Platon. Atlantida je otok, ki naj bi nekoč ležal v Atlantskem oceanu. Na njem naj bi živelo zelo napredno ljudstvo. Mesto je bilo zelo napredno in moderno.



Do tu je vse v redu. Vse bi lahko bilo resnično... A tisto kar je zanimivo in do sedaj največja uganka je njegovo izginotje. Izginilo naj bi v enem same dnevu. Platon je zapisal, da so najprej otok prizadeli ogromni valovi, ki so močno uničili mesto, kasneje pa so bili usodni za Atlantido še hudi potresi. In tako naj bi to napredno mesto izginilo iz obličja Zemlje v enem dnevu.

Znanstveniki nimajo trdnih dokazov za obstoj Atlantide. So pa na območju, kamor je Atlantido postavil Platon, raziskovalci s pomočjo infrardečega satelita odkrili nekaj, kar spominja na ostanke zakopanih stavb. Richard Freund meni, da je mesto potopil cunami, nato pa ga je prekrilo blato.Raziskovalec Robert Sarmast pa meni, da se Atlantida nahaja v Sredozemskem morju in da so mesto uničili potresi, poplave ter vulkanski izbruhi. Preučeval je slike, ki naj bi prikazovale ruševine potopljenih kanalov in zidov. Te slike se ujemajo z zapisi Platona.

Nekateri ljudjemenijo, da je Atlantida neresnična, nekateri pravijo, da so odkrili ruševine. Jaz osebno mislim, da je Atlantida kot taka izmišljena, a zagotovo pa je ta legenda osnovana na resničnih dejstvih. Konec koncev obstaja grško mesto Akrotirij, ki ga je uničil vulkanski izbruh, in je Platon svojo zgodbo mogoče osnoval na tem mestu.

Sicer obstaja dosti mest, ki jih je uničil vulkanski izbruh, potres ali cunami. Med drugimi tudi rimsko mesto Pompeii. A ta mesta so za razliko od Atlantide zgodovinsko dokazana, obstaja pa še en proti-dokaz: Platon je Atlantido uvrstil v kameno dobo. Ni malo čudno? Atlantida je bila zelo mmoderno mesto. Rimljani so takšna mesta gradili šele več sto let kasneje. Med tem, ko so praljudje po svetu komaj dobro odkrivali lastnosti kamna in ostalih materialov, naj bi obstajao mesto, ki je bilo za tisti čass nemogoče napredno. Sicer so obstajala ljudstva kot so Egipčani in Meezopotamci. Tudi Kitajci. A mislim, da je vseeno zelo malo verjetnosti, da bi Atlantida obstajala (vsaj v tistem času ne).

Je Atlantida resnična ali ne. Verjetno bo to še kar nekaj časa uganka. A nekaj je gotovo:
Zgodba je navdihnila ljudi, da raziskujejo svet. In to je super! - Charles Orser 


Komentarji

Morda bi vas zanimalo