Eye of Africa

Pred nekaj časa sem napisal članek o Atlantidi, ki pa ni najbolj popoln. Od takrat sem ugotovil še veliko več fascinantnih dejstev, in mogoče (poudarek na mogoče) je človeštvo že odkrilo mesto kjer se je Atlantida nahajala. No torej, z Atlantido v bistvu ni začel Platon ampak že Sokrat. Ta je zgodbo povedal Platonu. Sokrat pa je zgodbo slišal od atenskega pevca Solona, le-ta pa jo je slišal med potovanjem v Egiptu.

Ampak po kom je Atlantida sploh dobila ime? Atlantida se po grško reče Ἀτλαντὶς νῆσος ali prevedeno v Atlasov otok. Tudi Angleška beseda Atlantis je podobna besedi Atlas.
Kdo pa je bil Atlas? To je bil lik iz grške mitologije, ki je moral ves čas držati nebesni svod. Ta Atlas pa je baje bil tudi kralj Mavretanije, ki pa obstaja še danes.

Tudi slavni zgodovinar Herodot, ki velja za tako imenovanega očeta zgodovine, je takrat narisal zemljevid Atlantide, ki jo je uvrstil na območje današnje Mavretanije. In ne samo to, tam je dejansko nekaj, kar spominja na ostanke Atlantide. Gre za tako imenovano Oko Afrike (Eye of Africa) ali bolj natančno Richatovo strukturo.

Slika prikazuje t. i. Oko Sahare oz. Oko Afrike v Mavretaniji, katere kralj bi naj bil nekoč Atlas po katerem je tudi poimenovana Atlantida.

To 'oko' se dejansko popolnoma ujema z opisom Platona, tudi število kanalov je enako. Zraven pa je tudi gorovje Atlas, ki ga Herodot opisuje. Opisuje tudi, da je gorovje prepleteno z rekami in tak kjer bi naj reke bile so resnično vodni kanali, ki so se pa posušili.

Tako naj bi izgledala Atlantida

Na območju 'očesa' so tudi očitni ostanki civilizacije. Ta civilizacija je morala biti zelo napredna, kar se tudi ujema z Platonovim zapisom.

Dokazano je tudi, da se je to območje v eno dvigalo in spuščalo v vodi, tako, da je čisto mogoče, da se je mesto nekdaj potopilo, kot je povedal Platon.

Obstaja pa še en dokaz. V Atlantidi naj bi bilo ogromno slonov, v okolici tega 'očesa' pa je tudi dosti skeletov slonov, je pa tudi kar nekaj ohranjenih starih slik slonov. Resje pa tudi, da na tem območju prevladujejo črne in rdeče kamnine, je pa tudi nekaj belih, točno tako, kot je napisal Platon.

Sicer je res, da vse to temelji na grški mitologiji, ki verjetno ni resnična, je pa verjetno vsaj nekaj res. Zakaj bi se vse tako lepo ujemalo. Pri vseh možnostih za Atlantido se vsaj ena stvar ne ujema tu pa se vse. Ogromno stvari je tudi poimenovanih po Atlasu, kot npr. Atlantida, Gorovje Atlas in Atlantski ocean. Sej ne pravim, da je vse to res, da je tam Atlantida, samo je pa vredno premisliti. Zanimivo je tudi to, da je to območje popolnoma neraziskano, na voljo imamo le satelitske posnetke. Tudi ljudje se temu kraju izogibajo, do nedavnega pa so za to 'oko' vedeli le nekateri beduini.

Atlantida in Eye of Africa sta zelo sumljivo podobna

A če pomislimo. Preveč je naključij, če to sploh so. Nenazadnje, zakaj bi toliko velikih zgodovinskih osebnosti lagalo. Tako Sokrat, Herotot in Solon kot Platon verjetno ne bi zbirki svojih izvrstnih del in dognanj dodali še ene knjige laži.

Če vas tema zanima ne spreglejte videa o Atlantidi, ki ga je posnela Alenka Trogrlič:
In pa preberite tudi moj prvi članek o Atlantidi.

Komentarji

Morda bi vas zanimalo