Mariniranje
Če se vam še sanja ne, kaj je mariniranje, vam bom na hitro razložil. Z mariniranjem mesa meso naredimo bolj mehko ter bolj okusno. Če meso mariniramo dovolj časa se meso 'naleze' okusa marinade. Če imamo za peko pripravljene kose mesa, ki so okusni in sočni bo dovolj, da jih pokapamo z olivnim oljem, ter začinimo z soljo in po želji poprom.
Za eno kilo mesa potrebujemo najmanj pol litra marinade. Pomembno je, da je meso popolnoma prekrito z marinado. Za svinjino in piščanca bo dovolj do 12 ur mariniranja, za govedino pa potrebujemo do 24 ur mariniranja. Marinade ne smemo po mariniranju shraniti in je uporabiti še enkrat.
Recepti za okusne marinade
Marinada za žar
- 2 sesekljani šalotki
- 1 JŽ sesekljanega koriandra
- 2 ČŽ strtih zrn popra
- 2 JŽ dijonske gorčice
- 3 JŽ olja
Marinada iz sojine omake
- 4 JŽ sojine omake
- 4 JŽ oljčnega olja
- 2 JŽ medu
- čili po želji
BBQ marinada
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 JŽ dimljene paprike
- 2 JŽ rjavega sladkorja
- 1/4 skodelice zlatega sirupa
- 1 JŽ belega vinskega kisa
- 1 JŽ olivnega olja
- 2 JŽ bbq omake
Gorčična marinada
- 4 JŽ olivnega olja
- 2 JŽ začimb za meso z žara
- 5 JŽ gorčice
Temperiranje
Da meso temperiramo pomeni, da ga nekaj časa pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Za temperiranje je dovolj če meso temperiramo od 2 do 1 ure, manj pa za večje kose ne bo dovolj. Pomembno je, da med temperiranjem pazimo na higieno, saj nočemo priti v stik s kakšno bakterijo.
Rezultat temperiranja je bolj zapečena skorjica in v notranjosti posledično bolj sočno meso.
Pomembno je tudi, da mesa ne polagamo v neogreto ponev, saj se tako ne zapeče dovolj in se bolj duši.
Stopnje pečenosti
Stopnje pečenja nam povedo, kolikšna notranja temperatura je v središču mesa. Vsak kos mesa ima priporočen svoj način peke in peke do določene središčne temperature.
Pozor! Piščanca in ostalo perutnino je pomembno da je popolnoma prepečena, pri svinjini pa je to priporočeno. V takšne vrste mesa so pogosto prisotne bakterije, ki pa se uničijo z toplotnim obdelovanjem.
Meso popečemo z vsake strani po 1 minuto.
Medium rare (52°C)
Meso popečeno z vsake strani po 3 minute.
Medium (57°C)
Meso popečemo po 5 minut na vsaki strani. Tako pečeno meso velja za najbolj priljubljeno pri govedini.
Medium well (63°C)
Meso popečemo na vsaki strani 6 minut.
Well done (71°C)
Meso pečemo 8 minut na vsaki strani. Takšno meso je popolnoma popečeno.
Podobne vsebine na YouTube kanalih:
Komentarji
Objavite komentar