Špageti po Bolonjsko po moje

 Zagotovo vsi poznate slavne špagete po Bolonjsko (Špageti Bolognese). Različic za to okusno omako je malo morje, vsak kakšno malenkost doda ali odvzame, nekateri dodajo tudi kakšne prav posebne sestavine.

Photo by Nerfee Mirandilla on Unsplash











Za 'moje špagete' pa potrebujemo: (4 do 5 porcij)

  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 400 g paradižnikove omake za testenine (npr.: Barilla)
  • 200 g pasiranega paradižnika
  • 75 ml mesne jušne osnove (nekateri uporabijo tudi rdeče vino)
  • 2 JŽ olivnega olja
  • sol in poper
  • 2 nasekljani čebuli
  • 5 srednje velikih šampinjonov, narezanih na lističe ali kockice
  • 1 ČŽ začimb za pico (ali 1/2 ČŽ bazilike in 1/2 ČŽ origana)
  • 1 velik korenček, narezan na kockice
  • 3 JŽ mleka
  • 1,5 JŽ kisle smetane
  • 2 sesekljana stroka česna
V večjem loncu segrejemo olje in na njem posteklenimo čebulo, dodamo česen in ko zadiši še meso. Pražimo dokler se meso ne popolnoma obarva rjavo, nato dodamo začimbe, korenje in šampinjone. Vse skupaj pražimo še nekaj minut.
 Nato zalijemo s juho ter kuhamo 10 minut. Dodamo še omako in pasiran paradižnik ter kuhamo 20 minut. Dodamo še mleko in po petim minutah še kislo smetano. Če je omaka preredka jo zgostimo z gustinom ali moko. Kuhamo še 5 do 10 minut.
 Zraven skuhamo priljubljene testenine, vse skupaj pa pred serviranjem potresemo z parmezanom.
Pa dober tek!

*V omako lahko dodamo tudi majhne koščke prekajene slanine, te dodamo v lonec istočasno kot meso.
*Če hočemo omako narediti vegetarijansko, izpustimo meso in šampinjone ter dodamo še naribane bučke in grah.

Komentarji

Morda bi vas zanimalo