PREDSODKI O OMREŽJU 5G

 Ob pojavu omrežja 5G je prišlo ponekod tudi do množičnih protestov. O 5G-ju obstaja ogromno predsodkov, čeprav so (skoraj) vsi neutemeljeni. Nekateri, na primer, menijo, da je ravno 5G kriv za epidemijo coronavirusa. Ne vem, zakaj bi se sploh morali obremenjevati s tem omrežjem, saj je bilo verjetno že pred veliko časa jasno, da bo prišel 5G. Če so obstajala omrežja 2G, 3G in 4G je logično, da bo slej ko prej prišlo tudi omrežje pete generacije.

Foto: Pinterest

Sedaj pa poglejmo, kaj o vsem skupaj menijo strokovnjaki.

Dokazano je, da 5G prinaša hitrejši internet
Omrežje 5G prinaša vsaj 10-krat hitrejši internet, po nekaterih podatkih pa bi naj bil tudi do 100-krat hitrejši. Zaradi visokofrekvenčnih valov bomo lahko uživali v dosti hitrejšem internetu v primerjavi z omrežjem 4G. A, če bomo hoteli res hiter internet, bomo morali biti od oddajnika oddaljeni največ 200 metrov. Med telefonom in oddajnikom tudi ne bo smela biti nobena ovira, kot na primer drevo, saj ima 5G v primerjavi z njegovimi predhodniki veliko krajše valove.

Znanstveniki ocenjujejo, da če se bo trend nadaljeval, bi naj do leta 2030 omrežje 5G že zamenjal 6G, ki pa naj bi bil do 8000-krat hitrejši kot 5G.

Pri omrežjih 2G, 3G in 4G so bile v uporabi valovne dolžine 10 do 40 centimetrov, pri omrežju 5G pa se bo valovna dolžina skrajšala na nekaj milimetrov. Prav zaradi krajših valov, pa omrežje ne bo tako dobro lovilo, če bo med oddajnikom in telefonom kakšna ovira, ali pa bo naprava od oddajnika oddaljena več kot 250 metrov.

Zaradi omrežja 5G ne moremo zboleti! Sevanje omrežja pete generacije ni premočno!
Dosti ljudi meni, da lahko zaradi sevanja omrežja 5G resneje zbolimo, a to ni res. Omrežje 5G ima enako moč sevanja kot telefon, ki pa ga dandanes dobesedno vsi uporabljajo. Tudi sonce ima dosti bolj močno sevanje. Moč sevanja omrežja je daleč pod dovoljeno mero. 

Sevanje omrežja 5G v primerjavi z drugimi vsakdanjimi napravami

5G naj bi imel celo nižje sevanje kot njegov predhodnik 4G.

5G mogoče škodi čebelam
Vprašaje ali 5G škoduje čebelam še ni popolnoma razčiščeno, a če je to res potem se nam ne piše dobro. Čebele so najbolj razširjeni opraševalci, ki jih pa nujno potrebujemo za življenje na Zemlji. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi brez čebel lahko še pred izumrtjem celotnega sveta živeli zgolj par let. 

Zaradi nizkofrekvenčnega elektomagnetnega sevanja se čebele težje učijo, lahko pa tudi izgubijo orientacijo in postanejo agresivne.


85% poljščin, ki jih nujno potrebijemo, je odvisnih od opraševanja.
Povzeto po Science Illustrated (št. 133/2020)

Komentarji

Morda bi vas zanimalo