Res vroča čokolada! + recept

 Čokolada izhaja iz obdobja starega veka. Prvi so jo gojili Maji v Južni Ameriki že več kot 1400 let nazaj. Na svojih osvajalskih pohodih so odkrili polotok Yucatan, ki ima dobre pogoje za gojenje čokolade.


 


O tem kakšen odnos so imeli ljudje do čokolade je možno ugotoviti iz tega, da so nekoč z čokolado kupovali. Natančneje z kakavovimi zrni. Za primer, suženj bi naj stal okoli 100 kakavovih zrn. Čokolado pa so včasih uživali le kralji. Sicer se pa takratna vroča čokolada nekoliko razlikuje od tiste, ki jo poznamo danes. Čokolado so imeli med drugim tudi za hrano bogov. Švedski naravoslovec Carl Linne je to 'čudo' poimenoval Theobroma cacao. Theobroma v grščini nammreč pomeni hrana bogov. Drugače pa beseda čokolada izvira iz jezika aztekov. Xocolatl v azsteškem jeziku pomeni 'grenka voda'.

 Danes je čokolada ena izmed osnovnih živil v veliki večini držav. Na svetu jo letno proizvedemo več kot 600 000 ton. Največ pa jo pojejo v ZDA.

 Čokolada bi naj tudi zniževala krvni tlak, a vseeno moramo paziti pri uživanju te sladice, saj vsebuje veliko sladkorja ter kalorij.

 Obstaja tudi zasvojenost s čokolado, imenovana čokoholizem, ki je po raziskavah bolj prisotna pri ženskah.





Recept za res vročo čokolado

  • 1 JŽ pravega kakava
  • 2 ČŽ medu
  • Ščepec čilija v prahu
  • 1 skodelica mleka
Vse sestavine zmešamo v loncu, ter jih kuhamo pribl. 10 minut na srednjem do visokem ognju.
Dobili ste nekoliko bolj civilizirano različico xocolatla, napitka ki so ga včasih pili samo poglavarji in bogovi!

Pa dober tek! 

Komentarji

Morda bi vas zanimalo