DIY VROČA ČOKOLADA

 Ko dnevi postajajo vse bolj mrzli, zapadel je že prvi sneg, se marsikomu "zlušta" vroča čokolada. Verjetno je najlažje kupiti instant pripravek za vročo čokolado, ki je narejena v le nekaj minutah. Če pa imate kakšno minutko več časa, si lahko pripravite svojo mešanico. Prednost DIY mešanice za vročo čokolado je več, med drugim tudi to, da lahko sami nadzorujemo količino sladkorja, lahko pa dodamo tudi kakšno svoj sestavino.




Recept za vročo čokolado

   Sestavine za instant pripravek za vročo čokolado

        • 200 gramov kakovostne črne čokolade (75% kakava ali več)
  • 4-5 JŽ pravega kakava
  • 4 JŽ gustina
  • 3-4 JŽ sladkorja*
  • 1 vanilijev sladkor (po želji)
  • 1 ČŽ cimeta (po želji) 
  • 3 ČŽ benka (instant pripravek za kakav)
Vse sestavine dobro zmešamo med sabo. Vse skupaj damo v kozarček ali posodico, ki se lahko zapre z pokrovom. Količina ustreza večkratni pripravi 

*Količino sladkorja lahko tudi povsem prilagodite svojemu okusu, upoštevajte pa da sta kakav in črna čokolada nekoliko grenka.

Tako, mešanico za vročo čokolado imamo, sedaj pa jo moramo še končati.
  • 1 skodelica mleka
  • Sladka smetana za kavo (po želji)
Mleko damo v lonec, ter z metlico vmešamo 1 do 2 JŽ (odvisno od okusa, večja količina instant mešanice bo, gostejši bo napitek). Štedilnik prižgemo (ne najvišja temperatura) ter ves šas mešamo z metlico. Po kakšnih 5 minutah odstavimo z ognja, ter prelijemo v skodelice, dodamo pa lahko tudi nekaj smetane.

  Za okrasitev
  • Stepena sladka smetana (ali smetana iz pločevinke)
  • Čokoladne ali pisane mrvice
  • Zdrobljena jedilna čokolada
  • Zdrobljeni lešniki (uporabimo lahko tudi kokos)
  • Mini penice
  • Vafljeve rolice
Sedaj pa nastopi še okrasitev, pri kateri skoraj da ne moremo narediti napake. Tukaj je vse odvisno od vaše domišljije in iznajdljivosti seveda pa tudi od okusa. Če pa ste res brez idej, pa lahko uporabite moj recept: V skodelico z vročo čokolado nabrizgate sladko smetano, v čokolado ob strani potopite vafljeve rolice, ter potresete z lešniki, ter čokoladnimi ostružki. Vse skupaj za konec okrasite z penicami.

Priprava v mikrovalovki
Alternativa za ta recept je tudi priprava v mikrovalovki. Vse naredite enako, le da mleko in 1 do 2 JŽ čokoladnega pripravka zmešate v skodelici, ter kuhate v mikrovalovki 2 minuti. Nato premešate, ter kuhate še nadaljnjih 30 sekund, topa ponovite potem še enkrat ali dvakrat. Odvisno od želene gostote.
Okrasite po zgornjem postopku, ali po svojem priljubljenem receptu.

Uživajte!

Komentarji

Morda bi vas zanimalo