II. SVETOVNA VOJNA: ZMAGA ZAVEZNIKOV IN KONEC VOJNE

 Ameriška, Britanska in Sovjetska vojska so začele sodelovati, da bi skupaj porazile sile osi. Leta 1942 so zavezniki prešli v napad. Na vseh bojiščih so izbojevali bitke, ki so jih pozneje poimenovali prelomne bitke druge svetovne vojne.

 Julija 1943 se je zavezniška vojska izkrcala na Siciliji, od koder je nato prodirala proti severu. Italija je kapitulirala 8. septembra 1943. Rim je bil osvobojen junija 1944, severno Italijo pa so okupirali Nemci.



Boji med Američani in Japonci so se od ostalih bojev razlikovali po tem, da so v bojih prvič v zgodovini uporabili jedrsko orožje, zelo značilni pa so tudi japonski samomorilni piloti imenovani kamikaze. To so bili mladi piloti, ki so se z letalom polnim razstreliva zaleteli v ameriške bojne ladje. Značilna za bojevanje med Ameriko in Japonsko je tudi bitka za Midway, kjer so zavezniki ustavili Japonsko. Sledilo je postopno napredovanje proti Japonski, dobesedno iz otoka na otok. Ampak kljub vsemu je potek dogodkov najbolj zaznamovala uporaba jedrskega orožja, ki so ga Američani v namen kapitulacije Japonske uporabili na začetku avgusta 1945. Ameriški piloti so odvrgli dve atomski bombi na Japonsko, natančneje na Hirošimo in Nagasaki. Poleg tega so Američani zagrozili še eno atomsko bombo za Tokio, če se Japonci ne bodo predali. V tem napadu je umrlo več kot 100.000 ljudi, nadaljnjih 200.000 pa je umrlo zaradi poškodb, lakote ter radioaktivnosti.

 2. septembra 1945 se je Japonska predala, vojna pa se je zaključila tudi v Aziji (vojna v Evropi se je končala 9. maja 1945 z kapitulacijo Nemčije). Zmagali so zavezniki, torej Sovjetska zveza, Amerika in Velika Britanija.


Zanimivosti:

  • Nekateri strokovnjaki trdijo, da je bila atomska bomba ki je uničila Nagasaki, zelo “neučinkovita”. Od 64 kg urana, ki ga je bomba vsebovala se ga je v verižni reakciji porabil manj kot en kilogram. Torej če bomba ne bi bila tako neuspešna (sicer so posledice uporabe te bembe strašne), bi bile posledice veliko bolj grozne.

  • Prvotni cilj Ameriškega bombardiranja sploh ni bila Hirošima, ampak neko drugo mesto, ki pa ga zaradi slabega vremena v tistem drugem mestu niso bombardirali. Zato so piloti dobili nov ukaz: bombo naj odvržejo na sončno Hirošimo.

  • Nek moški, z imenom Eizō Nomuri je bil v času od ekspozije od točke napada oddaljen manj kot 200 metrov, in je eksplozijo preživel. Poleg njega je bilo še 36 ljudi. Večina od tega jih je umrla zaradi eksplozije, nekaj pa jih je pobegnilo, a so zaradi sevanja umrli.



Komentarji

Morda bi vas zanimalo