II. SVETOVNA VOJNA: Bliskovita vojna

 Na začetku septembra 1939 so nemške enote napadle Poljsko. Nemško letalstvo je bombardiralo poljska mesta, najbolj pa Varšavo. Sledil je vdor tankovskih in motoriziranih enot. Poljska je bila poražena v štirih tednih. To je pomenilo začetek najdražjega in najobsežnejšega spopada v zgodovini. Pričela se je nova vojna. Že drugič v enem stoletju.


Med drugo svetovno vojno so glavno vlogo igrale Japonska, ZDA, Sovjetska zveza, Italija, Nemčija, Velika Britanija in Francija. Po statistiki je bila Sovjetska zveza najmočnejša, sledili pa sta ji Nemčija ter ZDA. A ZDA niso imele dosti vojakov. Le 0.18 milijonov. Največ vojakov je imela Nemčija (3.5 milijonov), sledila pa ji je Sovjetska zveza (2.5 milijonov). Tudi v tankih in letalih je bila Sovjetska zveza najmočnejša, prav tako tudi v podmornicah. A v rušilcih je s 28 rušilci zaostajala za Veliko Britanijo, ki je imela na razpolago 184 rušilcev.


Slika 5: Nemška vojska s Hitlerjem na čelu


Francija in Velika Britanija sta 3. septembra napovedali vojno Nemčiji. Svoje enote sta zbrali ob francosko-nemški meji, vendar se je Nemčija najprej usmerila na sever in aprila 1940 nepričakovano okupirala Dansko in Norveško, saj je firer hotel v teh državah načrtoval gradnjo pomorskih oporišč. Iz njih, naj bi napadel Veliko Britanijo.

 Maja 1940 so nemške enote napadle Francijo ter države Beneluxa. Proti Franciji so prodirale prek nevtralne Nizozemske in Belgije. Močan tankovski napadje sočasno potekal prek Ardenov na severozahodu Francije. Nemške enote so se uspešno izognile francoski obrambni liniji. Nemci so v roku desetih dni dosegli severno obalo Francije in obkolili francosko-angleške enote. Belgija in Nizozemska sta se vdali, zavezniške enote pa so se umaknile v majhno pristanišče Dunkerque.

Junija je v vojno vstopila Italija in napadla Francijo. Nemci so nekaj dni zatem vkorakali v Pariz. Francija je kapitulirala 22. junija 1940. Nemci so okupirali severni del države, južnega pa je pod nadzorom Nemčije do leta 1944 vodila vlada generala Petaina s sedežem v kraju Vichy.


Kvizlingi - so bili ljudje, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali z okupatorjem. Ime so dobili po norveškem politiku in predsedniku vlade Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quislingu, ki je kot prvi v zasedenih državah začel sodelovati z Nemci. V bistvu je izdal svojo in sosednje države.


Napadi nemške vojske so bili uspešni zaradi uporabe nove taktike, imenovane bliskovita vojna.

Značilnosti blitzkriega so bile:

  • taktika presenečenja (druge vojske so presenetili s hitrimi napadi),

  • napad se je začel z uporabo letal, ki so bombardirala nasprotnikova letalska oporišča ter vojaške in komunikacijske center,

Slika 6: Primer bombnika nemške vojske

  • sledil je napad tankov, ki so prebili nasprotnikovo obrambno linijo,

  • zatem je sledila močna, izurjena in motorizirana pehota.


Taktika je zaradi svoje hitrosti in moči popolnoma strla nasprotnike.


Ko je Francija kapitulirala, je ostala Velika Britanija edina država, ki je nasprotovala Nemčiji. Prvega julija 1940 se je začel nemški napad na Veliko Britanijo. Hitler je najprej hotel uničiti Britanske zračne sile. Nato naj bi izkrcal nemške vojake na britansko obalo. Nemci so med julijem in oktobrom dan za dnem bombardirali britanske vojaške cilje, nato pa še mesta. Najpomembnejšo vlogo so imeli britanski piloti in protiletalna obramba, ki so jim pomagali radar in dešifriranje nemškega šifrirnega stroja. Hitlerjev načrt se zaradi uspešnega britanskega odpora, napadi pa so se (neuspešno) končali maja 1941.


Zanimivosti:

  • Kljukasti križ, ki so ga nacisti uporabili kot svoj simbol, je sveto hindujsko in budistično znamenje, ki je povezan s srečo.


Slika 7: Svastika (ali kljukasti križ) je bil simbol nacizma


  • Hitler si je nadel vzdevek ‘firer (führer), kar je pomenilo ‘vodja’.

  • Hitler je bil vegetarijanec, saj ni mogel jesti živali, zaradi njegove velikosrčnosti. Ko človek to sliši se vpraša kaj pa so potem bili zanj judje, ki jih je množično pobijal.

  • Hitler je v svoji oporoki zapisal, da zahteva nadaljevanje vojne do zadnjega moža, kljub temu, da je vojna bila praktično izgubljena.

  • Hitler bi naj storil samomor, a točna zgodba o njegovi smrti ni znana. Po nekaterih teorijah naj bi firer pobegnil in živel še mnogo let po njegovi domnevni smrti.

  • Po nekaterih teorijah naj bi Hitler ustrelil svojo pol nečakinjo  Geli Raubal.


Komentarji

Morda bi vas zanimalo