Pad thai

SESTAVINE

količina: za 4 osebi
250 griževih rezancev

3 žliceolja (najbolje arašidovega)
3stroki česna
2cm svežega ingverja
1svež čili ali 2 feferona

1skodelica: na trakove narezan piščančji file in/ali na kocke narezan tofu
pestrakcev – gamberov (lahko izpustimo)
pestnarezanega pora ali mlade čebule ali šalotke
1skodelica: na palčke narezana čvrsta zelenjava v poljubni kombinaciji (redkvica, korenček, zelje, repa, bučke, paprika…)

Omaka:
dve žliciribje ali ostrigove omake
2 žlicisvetle sojine omake
dve žlicisladkorja
sok 1 limete ali pol limone

Za konec:
1stepeno jajce
2/3 skodelicezdrobljenih nesoljenih arašidov
dobra pest sojinih kalčkov

Po želji: koriandrovi listki, koščki limete, kolobarčki čilija, bananovi cvetovi, drobnjak ali zeleni vršički čebule





POSTOPEK

Rezance pripravimo po navodilu na embalaži. Če jih je potrebno skuhati, jih na koncu ne odlijemo, ampak pustimo v vodi, da se ne zlepijo. V voku
voku
 segrejemo olje. Popražimo skupaj drobno nasekljan česen in ingver, na kolobarje narezan čili in meso. Če uporabljamo tofu in rakce, ju dodamo malce kasneje. Sedaj dodamo zelenjavo in med stalnim mešanjem pražimo par minut. Dodamo odcejene rezance in dobro premešamo, da nekoliko zakrknejo. Prelijemo z omako, dobro premešamo. Prelijemo s stepenim jajcem in obračamo približno 1 minuto, da jajce zakrkne. Nato odmaknemo z vročine ter vmešamo polovico arašidov in kalčke. Premešamo, nadevamo na krožnike in po vrhu potresemo še preostanek arašidov in katero od sestavin iz zadnje vrstice.







Pad Thai postrežejo na vsakem vogalu z malce drugačnimi sestavinami (predstavljam vam svojo varianto). Osnovno pravilo je hitro praženje v voku in izbira pravih testenin. Od podobnih azijskih jedi ga loči omaka, arašidi in rahlo pekoč okus (čiliji). V Aziji so rakci (predvsem sušeni) lahko dostopni, zaradi cene pa jih pri nas raje izpustimo. Tudi ribja omaka je težko dostopna, jo pa lepo nadomestimo z ostrigovo omako, ki je tudi manj slana in jo lahko damo žlico več. Če nimamo pri roki svežih čilijev ali feferonov, dodajmo v omako žličko čilija v prahu oz. kajenskega popra.


FOTO: UNSPLASH


Komentarji

Objavite komentar

Morda bi vas zanimalo