Pad thai
SESTAVINE
količina: za 4 osebi
250 griževih rezancev
3 žliceolja (najbolje arašidovega)
3stroki česna
2cm svežega ingverja
1svež čili ali 2 feferona
1skodelica: na trakove narezan piščančji file in/ali na kocke narezan tofu
pestrakcev – gamberov (lahko izpustimo)
pestnarezanega pora ali mlade čebule ali šalotke
1skodelica: na palčke narezana čvrsta zelenjava v poljubni kombinaciji (redkvica, korenček, zelje, repa, bučke, paprika…)
Omaka:
dve žliciribje ali ostrigove omake
2 žlicisvetle sojine omake
dve žlicisladkorja
sok 1 limete ali pol limone
Za konec:
1stepeno jajce
2/3 skodelicezdrobljenih nesoljenih arašidov
dobra pest sojinih kalčkov
Po želji: koriandrovi listki, koščki limete, kolobarčki čilija, bananovi cvetovi, drobnjak ali zeleni vršički čebule
POSTOPEK
Rezance pripravimo po navodilu na embalaži. Če jih je potrebno skuhati, jih na koncu ne odlijemo, ampak pustimo v vodi, da se ne zlepijo. V voku
Pad Thai postrežejo na vsakem vogalu z malce drugačnimi sestavinami (predstavljam vam svojo varianto). Osnovno pravilo je hitro praženje v voku in izbira pravih testenin. Od podobnih azijskih jedi ga loči omaka, arašidi in rahlo pekoč okus (čiliji). V Aziji so rakci (predvsem sušeni) lahko dostopni, zaradi cene pa jih pri nas raje izpustimo. Tudi ribja omaka je težko dostopna, jo pa lepo nadomestimo z ostrigovo omako, ki je tudi manj slana in jo lahko damo žlico več. Če nimamo pri roki svežih čilijev ali feferonov, dodajmo v omako žličko čilija v prahu oz. kajenskega popra.
Originalen recept: https://www.kulinarika.net/recepti/eksotika/pad-thai-prazeni-rezanci-po-tajsko-/3834/
Ta recept je odličen. Zagotavljam.
OdgovoriIzbriši